КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

понеделник, 3 октомври 2011 г.

Арапя 35 години по-късно

Морето е толкова необуздано, че явно и човека не може да го надвие..

След средата на 90-те години на отминалия век в залива на Арапя изчезнаха ярко зелените водорасли, на вид като свежа трева, заедно с тях изчезнаха и скаридите.. Скалите също оголяха, черни миди не останаха, а нови не се прихващаха. С дни водата беше мътна, а преди 1-2 години и миришеше..

Искам да ви кажа, че вчера аз видях друго - възраждане на морето в залива и около скалите на Арапя. Водата сега е бистра, появили са се петна от ярко зелените водорасли и множество малки скариди подскачат жизнерадостно под камъните.. По голите скали са полепнали хиляди все още малки колонии от черна мида. По-голямо оживление в микро рибния и рачешки свят на плитчините не бях виждал от средата на 80-те. А по скалите се припичаха на слънце колония корморани - Phalacrocorax carbo..

На какво се дължи това възстановяване и предходното пагубно замърсяване в морето на Арапя.. не мога да съм категоричен, но има връзка с вече работещата пречиствателна станция на Оазис.. Течението както и по цялото българско крайбрежие е от север на юг и в залива на Арапя влиза вода идваща от към Лозенец и Китен. Презастрояването и неадекватната канализационна система, заедно с липсата на пречиствателна станция до скоро, бяха причината за погубването на флората и фауната на Арапя, пък и не само там.. Слава Богу, природата е всемогъща и показва на жалкото си създание - човека къде е истината.

Отново ще кажа, че Арапя, като къмпинг не съществува.. Очевидно трябва да се случи някаква невиждана природна стихия за да очисти грозните бетонни блокове изникнали над малкия плаж и в бившето лозово поле.. Жалките подобия на вили и бунгала в съчетание с бракуваните каравани разхвърляни из надробените парцели само предизвикват отвращение и ме карат да не поглеждам към сушата..

Циничното, както винаги е състоянието на пътя до магичния залив.. Независимо от декларациите на корумпираната местна власт, че го е "поправила" в началото на сезона, сега "шахматното" шосе "матира" всеки който реши да премине през неговите безбройно разхвърляни шахматни дупки..

И въпреки всичко, за малко вчера, аз бях в рая на земята - морската природа на Арапя..

Няма коментари:

Публикуване на коментар