КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

четвъртък, 11 август 2011 г.

Каваците - краят на историята

Кой е засадил тополите около този залив все още не знам, но знам кой ги унищожава систематично и безмилостно. Каваци значи тополи на турски, ако не знаете. Заливът носещ това име южно от Созопол, за мен е най-хармонично разположеният в България. Обърнат изцяло на изток плажът, преди да се появят "концесиите", беше символ на красота и свобода. Дори соц режимът негласно го беше отредил за натуризъм.

Настоящото лято е фактическия край на къмпинг идилията Каваци.. След като последователно през последните 5 години околностите на залива бяха тотално застроени, а намиращите се до плажа от над 50 години къмпинги почти заличени, дойде ред на последните останали дървета каваци. През 2007-ма бяха унищожени тополите отвъд пътя зад бившата рецепция на ликвидирания къмпинг "Веселие", за да построят "публичния дом" - хотел "Южна перла" - South Pearl Resort and Spa /собственост на известен контрабандист/.. тихомълком през 2010-та големите тополи на Смокиня бяха безжалостно осечени, за да се открие гледка към морето на строящия се тогава отзад комплекс "Гриин лайф.. шитс.. - Green Life Beach Resort Sozopol, но за същия ще продължим след малко. На север също толкова безскруполно дърветата бяха повалени, за да изникнат бетонните камари на хотел "Св.Никола" и ко - какво кощунство само, да нарекат безобразието с името на един светия.. В южния карай на плажа, на мястото на бившия къмпинг Веселие, през 2006-2007 изсякоха залесения с дъбак склон в основата на носа-резерват Агалина и в началото на 2008-ма построиха мрачното бетонно чудовище "Санд Лилис" - Sand Lilies Residence and Spa /Пясъчни лилии - още едно арогантно име/ на "обръча дпс", както се установи в последствие.. Окопалите се в парцела на бившата рецепция на "Веселие" "селски собственици" все още пазят няколкото кавака, но до кога, само те си знаят. Старите тополи в самия къмпинг Каваци и раздробената Смокиня постепенно сами рухват поради старост, а някои ги отсичат за да не смажат летовниците.. така каваците си отиват.. според мен завинаги.

Тази година бележи края на свободното къмпингуване и натуризъм на плажа Каваци. Тихо и методично, с явната протекция на всички държавни институции, компанията /момчето спекулант с ваканционни имоти/ стояща зад комплекса "Гриин лайф.. шитс.. превзе пясъчната ивица южно от колекторната станция /до Смокиня/ - от Оранжевия бар почти до скалата Мона Петра. Плажът е охраняван и на него се допускат само гости на комплекса и тези които си платят такса от 110лв на ден /!!!/ за комплект платстмасови шезлонги с чадър или будоарно сепаре с балдахин.. Традиционният нудизъм в тази част на залива е забранен, както и всеки опит човек да седне свободно някъде наоколо на пясъка. Преминаването може да се осъществи само по пясъка между прибоя и набоцканите Гриин.. шитс.. чадъри.. А на най-голямата дюна се е "възцарил" бутафорен плажен Гриин.. шитс бар дънещ до непоносимост разни парчета.. , но за палатки е забранено, защото "унищожавали" дюните.. каква била работата, а!

Безобразието е абсолютно.. тази част на плажа Каваци поемаше голям поток плажуващи туристи от Созопол. Там всеки ден идваха на плаж и хора специално чак от Бургас, но това вече е невъзможно. Властващите и контролните органи са в играта, сервилничещи на шепата разюздани схемаджии и спекуланти разиграли презастроената местност Мапи. Какво се оказва!? За сметка на няколко дестеки хиляди туристи от къмпингите и Созопол, частните "инвеститори" в комплекса - предимно новозабогатели по несъвсем ясен начин руснаци и няколко българчета, необезпокоявани си развяват снобските тела на свещенния за хиляди семейства държавен, т.е. обществен плаж!

Смятам, че е време да се сложи край на това самоуправство от страна на шепата самозабравили се, алчни и арогантни велможи.. как ще стане, ще го обсъдим скоро..

Ще опиша и останалите безумни "строежи" унищожили къмпинг туризма и природата в България.. А, ако ми помогнете да напишем имената и на виновните те да се появят, за да бъдат подведени под отговорност и наказани, поколенията ще ни бъдат признателни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар