КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

сряда, 20 юли 2011 г.

Отново беззаконие на плажа на "Градина"

Който следи блога няма да е изненадан от констатацията в статията на вестник "Пари". Мога да добавя, че има категория българи, които са големи "гяволи"..

"Каравани пак са разположени на плажа пред къмпинга, въпреки че преди пет години регионалното министерство издаде изрична забрана след подобен скандал

Когато платите немалка сума, за да получите място на първа линия за каравана на любимия ви къмпинг, очаквате пред вас да се открие гледката единствено на синьото море и хората на плажа. Но не и ако къмпингът се казва "Градина". Посетители на къмпинга разказаха за в. "Пари", че пет години след като регионалното министерство заради подобен скандал издаде изрична забрана каравани да се разполагат на пясъчната ивица, извън рамките на определеното като къмпинг място, това лято нарушенията отново са факт. Както показват снимките, не само че караваните са пред разделителната линия на къмпинга и плажа, но се виждат и други нарушения, които са и откровено опасни. Така например незаконно поставените каравани са свързани с електрозахранването чрез разклонители директно през пясъка, омотани един за друг с тиксо.

Какво се случва
Къмпинг "Градина", един от най-посещаваните по Южното Черноморие, от доста години има проблеми. Спорове за собствеността върху един определен терен от близо 40 дка сблъскват собственика на по-голямата част от къмпинга АКБ "Форес" на Николай Банев, от една страна, и фирма "Градина" АД с представител Людмил Стойков, от друга (виж карето). Фирмата е собственост на курорта "Дюни", а в нея с апортна вноска на земя участва и община Созопол. Този спор може и да няма, а може и да има връзка със случващото се в момента, но пряко то засяга плажа и неговия наемател.

Незаконните каравани са поставени на плажа. Като всеки друг плаж той е публична държавна собственост и тази година е отдаден под наем на бургаската фирма "Ви Ем" ЕООД. Името на фирмата нашумя след инцидента, при който само преди месец загина нейният собственик Виктор Боянов. Той се удави, след като е влязъл с джет и без спасителна жилетка в морето. След неговата смърт не е ясно кой представлява "Ви Ем" ЕООД. А по думите на управителя на къмпинг "Градина" Илюшин Тончев (частта, която е собственост на "Русалка тур"и АКБ "Форес") проблемът с караваните започва да се изостря именно в последния месец.

Самоуправа?
Наемателите и концесионерите на плажа имат право да отдават под наем чадъри, шезлонги и т.н., но не и да отдават места за къмпингуване на каравани и палатки. Освен че така казва Законът за устройството на Черноморското крайбрежие, преди години заради подобни нарушения регионалното министерство издаде специална разпоредба, която го забранява. Според Илюшин Тончев в началото на сезона на плажа е имало 2-3 каравани, но след инцидента с Виктор Боянов не е известно кой представлява концесионера и проблемът с караваните започва да се изостря. "Вече са над 40 и продължават да се множат по целия плаж и съответно пречат на нашите гости", разказа Тончев. "Това, което виждаме, е, че караваните се разполагат на плажа обикновено през нощта и това се прави от хора, които развиват бизнес на плажа", каза Тончев.

Той заяви още, че от повече от месец насам управлението на къмпинга е изпратило десетки жалби до редица институции, но без никакъв резултат. "Пратил съм жалби в регионалното министерство, областната управа, окръжната и още няколко прокуратури, полицията, дори в община Созопол, макар че те нямат отношение към стопанисването на плажа, към кой ли не. Няма никакъв ефект и никаква промяна. Разполагам с документи и с номерата на жалбите", разказа той за в. "Пари". Освен ръководството на къмпинга редица жалби до институциите са изпратили и почиващите.

Реакциите
От областното управление в Бургас потвърдиха, че техни служители са извършили проверка и са констатирали, че на плажа наистина има каравани, чието място не е там. "Плажът е отдаден под наем от регионалното министерство и ние сме изпратили сигнал към тях за нередностите. От тях зависи да продължат процедурите и да вземат мерки", каза Николина Кирова от отдел "Регионално развитие и териториално устройство" към областната администрация.

От МРРБ потвърдиха, че са получили такъв сигнал, и заявиха, че са изпратили съответните писма с предписания. "Пратили сме писмо на фирмата наемател на плажа да отстрани нарушенията, а също така да посочи и кой я представлява след смъртта на собственика", каза ръководителят на отдел "Концесии" в МРРБ Милен Топалов. Илюшин Тончев обаче има други наблюдения. "Не знам какви писма са пратили, но ефект няма и аз твърдя отговорно, че отговори по сигналите и жалбите не са се връщали нито до нас, нито до областната администрация на Бургас", каза той.

Много срокове и (липса на) мерки
От своя страна обаче Милен Топалов каза, че има определени срокове за тези предписания, които текат в момента. По закон, ако фирмата не ги изпълни и втора проверка на място потвърди нарушенията, договорът за наем може да бъде и прекратен. Тази мярка може да се вземе и ако фирмата не посочи легален представител. Топалов обаче не уточни за какви срокове става дума. Сигналът от областната администрация в Бургас до МРРБ е пратен на 7.07.2011 г., а Илюшин Тончев твърди, че пишат жалби от близо месец насам.
Надяваме се, че въпросните срокове ще са в рамките на това лято. И че някоя институция все пак ще озапти очевидно възползващите се от ситуацията. Летния сериал с плажове, на които се разпореждат недосегаеми момчета, го гледахме дълги години. И мислехме, че вече е зад гърба ни. Отдавна е време държавата най-после да припознае контролните си функции като реални, а не като фиктивни. И да не допуска по българските плажове и курорти беззаконие. Същото това беззаконие освен неприятно усещане ражда и инциденти - басейни убийци, натровени деца и други случки, които в последните седмици сринаха имиджа на туризма ни в чужбина. При това заслужено.

----------------

Хронология на проблемите в "Градина"

Къмпинг "Градина" е едно от любимите места на къмпингарите в България, които обаче почти всяка година се сблъскват с проблеми и неуредици, които помрачават почивката им.

Като основен бекграунд на всичко стоят спорове за собствеността на земята под къмпинга. Преди повече от десет години собственикът на "АКБ Форес" Николай Банев купи къмпинга чрез приватизационна сделка. Няколко години по-късно обаче община Созопол предявява претенции към част от земята - около 40 дка. Заедно с "Дюни" АД създават през 2003 г. смесена компания - "Градина" АД, и влизат във владение. Представител на "Градина" АД е Людмил Стойков. Той е известен с факта, че е бил сред спонсорите в кампанията на президента Първанов, както и със скандала със злоупотребите по САПАРД. По Черноморието обаче той е известен като човекът, който притежава и се разпорежда с комплекса "Дюни", въпреки че официално е извън ръководството на комплекса.

Следват съдебни спорове между двете страни, подялба на земи с мрежи и огради и други неприятности за почиващите. В момента също има разделителна граница насред къмпинга.

През 2006 г. се завихря нова драма. Областната управa решава да отдаде плажа на концесия на друга фирма вместо на Николай Банев, който 6 години стопанисва плажа. Новият концесионер и собственикът на къмпинга не успяват да се разберат кой да таксува караваните по плажа. Стига се до двойни такси и скандали. В резултат на това МРРБ издава изрична забрана караваните да се поставят на плажната ивица и така успява да въдвори известен ред между двете страни.

В последните 2-3 години пък къмпингарите се оплакват от постоянно и рязко покачване на цените, като в един момент първа линия за каравана струваше около 5000 лв. за сезона.

Като капак на всичко идва и тазгодишната история - удавен концесионер, нарушения на плажа и съмнения, че в корена на проблема всъщност е изначалният сблъсък Банев - Стойков.

Ани Коджаиванова
в-к Пари
20.07.2011, 07:20"

1 коментар:

  1. Проблемите са много, това е ясно, но мръсотията е невероятна. Тази фирма Ви Ем, вече от табелата на плажа става ясно, че е пернишка собственост. Не можах да намеря в нета някакъв имейл на тази фирма, но ако четат това АПЕЛИРАМ поставете още кофи за боклук и ги почиствайте редовно. Правим безсмислени кампании да "почистим България за един ден", а във вашите ръце са тоново отпадъци от летния сезон. От страната на плажа на черноморец са сложили табела за вход 2 лв, а вътре е като сметище. Невероятна мръстоия отпадъци, които се търкалят от месеци, неокосена трева...ужасно. Такова красиво черноморие имаме, но тази мръстоия е убийствена. Освен това на плажа са поставили кофи на сладоледа Алжида, които са толко малки, че в 10 сутринта нече са пълни и като духне вятъра всичко става в боклук. Това е ужасно и непопустимо. Никъде по света няма плаж, който да е толкова мръсен. А трябват толкова малко усилия. Просто кофи за боклук, които периодично да се изхвърлят. Чудя се само аз ли ги виждам тези неща?

    ОтговорИзтриване