КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

неделя, 10 април 2011 г.

ПОПРАВКА НА ПАЛАТКА

Случва се! Понякога е закономерно, понякога неочаквано, но на хората, които отделят достатъчно време за къмпинг, скъсването или някаква повреда по палатката в определен момент се случва. В такива ситуации е необходимо да сме подготвени за спасителна операция.

ВЪЗМОЖНИ ПОВРЕДИ
Скъсване на платнището
Разцепване
Разпаряне
Пробиване
Разшиване

МАТЕРИАЛИ ЗА БЪРЗ РЕМОНТ
Усилена лепенка
Моментно лепило гел
Резервни парчета плат за поправка на палатки
Спрей за импрегнация


БЪРЗИ ПОПРАВКИ НА ПАЛАТКА
Всички изредени повреди се “лекуват” бързо и изключително ефективно с усилена текстилна лепенка. Силно препоръчвам марковите лепенки, като “Tesa” например, защото гарантирано са устойчиви на ултравиолета след залепване и лепилото им не се “развлачва” или “спича” при прегряване. Използвайте лепенка с 50 мм ширина и сребърен или бял цвят. В никакъв случай черна!!!

При скъсване на платнището на палатката изключително важно е максимално бързо да разтоварите напрежението върху плата, за да не се увеличи повредата. Затова, като видите скъсване, веднага отпуснете въжетата и свалете платнището. Почистете мястото с неутрална салфетка за ръце или бебешко дупе, оставете мястото да изсъхне, подложете равна и гладка повърхност без ръбове и започнете да лепите с усилената лепенка. За целта идеално върши работа почистен преден капак на лек автомобил. Правете операцията на сянка, ако не искате да се изпържите върху ламарината на колата. Най-добре да работите с помощник, който да отмотава лепенката, ако разрезът е много дълъг. Иначе си отрежете предварително ленти, които бързо да залепвате. Първо подлепете от едната страна, например вътрешната и след това огледално от другата. Докато лепите, придържайте сцепените краища на плата плътно един до друг, но без да се застъпват. Не оставяйте гънки и въздух под лепенката, защото после ще стане неравно и платнището може да не се опъне правилно. За да усилите залепването може да повторите /“армирате”/ мястото с допълнителни ленти лепенка по дължина на вече залепените или напреки. Използвайте въображението си, но с чувство за мярка и естетика. Имайте предвид, че в последствие може да се окаже невъзможно да отлепите лентите от евтините или прегорели полиестерни платове, защото просто ще се нацепят още повече. Затова лепете прецизно, като за последно!

Много малки и микроскопични повреди /до 3-5мм/ по платнището може много успешно да оправяте с моментно GEL /!!!/ лепило. То е гъвкаво и не унищожава плата. Лепете отново прецизно, след като сте почистили и обезмаслили мястото.

Може да подлепвате скъсани части на тентата и със специални парчета плат за палатки продавани в комплект с лепило. Виждал съм ги в разни немски къмпинг магазини. Парчетата са, в повечето случаи, правоъгълни и имат различен състав, размер и цвят. Има ги във вариант за самозалепване, нещо като лепенки лейкопласт и само като плат заедно с туба адхезивно лепило. Ако ги използвате следвайте инструкциите за залепване.

СЧУПВАНЕ НА РЕЙКА/РЕЙКИ
В общи линии бързата поправка на рейка е временно решение след което трябва да смените счупеното парче или цялата рейка. Хубавото е, че в някои магазини, като Спорт депо и Адвенчър спорт продават резервни цели рейки, а в Стената има и парчета.

Когато счупите фибро стъклена рейка или дуралуминиева тънка рейка, почти светкавично може да я поправите, като с нож разрежете една алуминиева кутия от кола или бира например. Преди това трябва внимателно да отрежете капачката и дъното на кутийката, и така получения алуминиев лист внимателно плътно увийте няколко пъти около счупената част. За да стегнете навивката намотайте по цялата и дължина усилена текстилна лепенка, “захапвайки” и от непокритата с листа рейка. Краищата на алуминиевия лист трябва предварително внимателно да изгладите, за да не срежат в последствие платнището. Ако имате прекършена тръбна метална рейка /стоманена или дуралуминиева/ поправката може да я направите по същия метод, но като предварително набиете в тръбата издялана права клечка /за предпочитане от сухо дърво/. После вместо лист от алуминиева кутийка, за здравина може да използвате лист от някоя по-голяма консервена кутия изрязан по същия начин. Не се увличайте в намотките, защото дебелината не трябва да пренапряга плата в последствие при опъването върху рейката.

СКЪСВАНЕ НА ВЪЖЕТА
Въжетата или ги превръзвате или ги сменяте. Желателно е винаги да имате резерва. Не позволявайте въжетата ви да изгорят докрай - сменяйте ги навреме. Евтините палатки имат в комплекта си полиетиленови въжета, които се разпадат за около 20-30 дни на слънце. Затова снабдете се с резервно качествено въже /дебелина 2-5мм и дължина 10-15м/, може да е дори такова за простиране, пак ще ви свърши работа като се наложи. Режете парчета от по 2.5-3 м, като на всяко въже, ако е от полиетилен запечатвайте обло краищата с нагряване от запалка, а памучните въжета връзвайте накрая на възел.

ТЕЧ
Протичането на покривната тента на палатката обикновено става от старост или поради некачествен плат и шевове. И в двата случая е наложително да напръскате платнището с импрегниращ спрей. Следвайте инструкциите на флакона. Такива химични агенти вече се продават в повечето магазини за планинска спортна екипировка. Важно е напръскването да стане пълноценно когато плата е напълно сух. Това обаче не върши работа, ако сте в палатката на полето и над главата ви се лее дъжд като из ведро. В този случай единственото спасително решение е да метнете върху палатката резервния лист полиетилен, който винаги трябва да имате към къмпинг екипировката си. Той трябва да е по-голям по размер от площта на покрива на палатката ви, дори е препоръчително да стига до земята от всички страни на тентата. Така може да затиснете краищата на найлона с каквото намерите, за да не бъде отнесен от вятъра. Иначе, ако размерите на полиетиленовия лист са по-малки от протеклия покрив, вържете краищата му с парчета въже дълги по 2-3м, които бързо затегнете около разапъващите колчета на палатката.

При всички случаи след като дъждът спре и палатката изсъхне, трябва да вземете мерки за отстраняване на теча. Ако спрея за импрегнация не помогне, решението е да се огледате за нова палатка. Ако след напръскване някои от шевовете продължават да текат, може да пробвате да втриете внимателно медицински парафин на проблемните места. Има решения за импрегниране на плат с накисване в химичен агент, който след това, за да сработи, трябва да се изсуши в сушилня при температура 60 градуса. Този метод е доста ефективен, но приложим само при по-малки памучни-брезентови или полипамучни палатки. Такива импрегниращи химикали също се продават в магазините за алпийска екипировка.


Ако държите на безопасността си и комфорта по време на къмпинг, то задължително в комплекта на вашата къмпинг екипировка трябва да имате изброените спасителни средства.

СПАСИТЕЛНИ СРЕДСТВА за КЪМПИНГ
Резервно полиетиленово платнище с капси
Полиетиленов лист - найлон
Резервни рейки
Резервни колчета
Въже
Усилена текстилна лепенка
Комбиниран нож с ножица


СПЕЦИАЛИЗИРАН СЕРВИЗ НА ПАЛАТКА
В България не са много местата където може някой да ви зашие палатката. Ефективно ще ви сменят монофилма на прозорците в ателието за ремонт на сърф платна под моста на кв.”Дървеница” в София. В близост има и ателие за автомобилни платнища, където една леля може да ви зашие плата на тентата, ако е разцепен или разшит по някакъв начин. В Приморско има един младеж, който по принцип шие тенти за слънце, но ако се уговорите може да ви поправи и палатката. По-късно ще добавя контактите им. Сигурно има и други майстори из страната и, ако някой знае повече нека да пише в коментари.

Всъщност, ако сте добри с иглата, ножицата и шевната машина и самостоятелно може да се пробвате да си поправите палатката, но е препоръчително първо да потренирате на някое парче подобен плат, за да не станат някои издънки в последствие..

Ако имате въпроси за поправката на палатка, питайте, ако мога да ви предложа решение ще го напиша. Успех!

24 коментара:

  1. Здравей! Благодаря много за изключително подробната информация. Признавам, че при предишни ползвания на палатката не съм носил текстилно тиксо :)
    Поздрави и много слънчеви дни през идващото лято.
    Георги М.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Георги, и аз ти благодаря, че се присъедини към КЪМПИНГа. С твоя помощ и коментари се роди и настоящата статия :) Надявам се тя да е полезна за хората които все още нямат опит с лагеруването на открито! Материалът търпи допълнения, затова ще продължим по-нататък. Поздрави и най-добри пожелания!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодарим за съветите! Само едно допълващо въпросче, че нещо ме гложди тук... Дали би било кофти, ако си лепна 5-милиметровата прогорена дупчица на дъното на палатката с малка лепенка за гума на велосипед? Какво ще рекат хората с опит? И благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  4. Моля, пак заповядайте за съветите :)

    Ако дъното е от вулканизиран каучук, лепенката за автомобилни гуми върши работа, но ако е от полиетилен е възможно лепилото на лепенката да не хване и след време от топлото и триенето да се отлепи. Затова, може да ползвате лепенка за гуми, но с лепило за полиетилен. Дали ще залепне, трябва да се пробва. По принцип, текстилната самозалепваща лепенка ще свърши добре работа. Успех!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодарско! Навременен отговор!!! Спирам се на заложническа лента... :о)))

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте,

    съжалявам за глупавия въпрос, но какво се разбира под "усилена текстилна лепенка" и от къде може да се купи?
    Виждал съм най-различни монтажни ленти, но не съм сигурен коя точно е въпросната текстилна.

    ОтговорИзтриване
  7. "Усилена текстилна лепенка" или "Първокласна полиетиленова тъкана лента" -
    TESA 4688. Търсете в големите вериги хипермаркети. Успех!

    ОтговорИзтриване
  8. За бързо поправяне на скъсани прозорци от дакрон препоръчвам прозрачната "Полиетиленова лента - за ремонтиране и свързване на пластмасови материали" - TESA 4668.

    ОтговорИзтриване
  9. Мерси за хуабвата тема, много точна и ясна. Много ми помогна особено, като разбрах че в магазините за палатки не продават готови лепенки за палатки.

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря Мишо за коментара! Надявам се написаното да е полезно и да помага. Истината е, че човек трябва да го преживее и да го сподели, така къмпинг света ще стане по-добър :)

    За съжаление в България предлагането на къмпинг екипировка е в своя начален стадии поради ниската къмпинг култура и липсата на адекватна къмпинг среда, затова едно толкова елементарно нещо, като ремонтен коплект за палатка липсва в българските магазини. В следващ пост ще допълня някои специфични неща за залепване/зашиване на памучни-брезентови палатки! До скоро,

    Живи и здрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Успешно заалепих една палатка - Hannah с TESA 4668, ще пиша по-късно колко е издържал ремонта:), като скъсването е около педя.

    ОтговорИзтриване
  12. Какво се е случило с тази Hannah? Предполагам си залепил прозорец, дакрона аз го подлепям винаги двустранно, като сърф платно :)

    Искам да добавя, че ако сцепването на тентата не е на много напрегнато място и е равно, то може да се залепи само едностранно, например от вътре, за да не се вижда, че е лепено отвън.

    ОтговорИзтриване
  13. Сцепването е на пода и не знам дали, ще издържи дълго.
    Изобщо не зна как се получила тази голяма дупка.

    ОтговорИзтриване
  14. За полиетиленов под е по-подходяща TESA 4688. Двустранно залепен ще надживее цялата тента.

    ОтговорИзтриване
  15. Мерси, ще пробвам с друга палатка. Мога да направя снимки и да ти ги пратя за да ги качиш на блога.

    ОтговорИзтриване
  16. Дойде време и за моя коментар. Имах проблем със скъсан под на палатка, купена преди около 10 г за сумата от 100 лв, т.е. средно качество. Не е много ползвана, като в последните 2 години изкарва моите планински излети от по 5 дни в Пирин и Ст. планина. Проблемът беше отдавнашен - страничните (а не ъгловите, които са много по-добре ушити и важни) уши за колците от напъна се бяха прокъсали и търсех решение на проблема. Подът е като от плетените найлонови чували, тип сезал. Пробвах преди години с текстилната лента, за която сте писали. Резултатът е временен. За година - 2 лепенката отслабва, не издържа на особено натоварване и в крайна сметка лесно може да бъде отлепена. Преди 2 дни се върнах от поредното планинско летуване, видях писаното тук и отидах да търся лепило. Препоръчаха ми Бизон, - от вида винилно лепило. Резултатът беше нулев, не купувайте! Препоръчаха ми да отида на тапицер - така и сторих. Много грижливо се свърши работата, като допълнително укрепи местата и с парчета брезент, които се виждат само от вътрешната страна на дъното. Изобщо, стана прекрасно изпипано. Пиша ви от Пловдив - така че дори да няма специализирано ателие за ремонт палатки, можете да търсите тапицер. Като напомните, че искате шевът да е укрепен допълнително и с водоустойчив ефект. Наслука!

    ОтговорИзтриване
  17. Здравей Анонимен,
    Радвам се, че си намерил решение за своя палатков проблем. Мога само да кажа, че полиетиленов под не се лепи с лепило, освен, ако лепилото не е специално PSA лепило, като Тигрокол ПС-А1. При подобен случай отново препоръчвам усилената текстила лепенка. Дори да се износва след 1-2 години /аз има личен пример и за над 6 години употреба/ тя оправдава цената си за бързото и лесно приложение при поправка на палатка.

    И един съвет от мен, когато палатка от 100 лева на 10 години се скъса, просто я сменете!

    ОтговорИзтриване
  18. Здравейте, бих искала да попитам дали някой иа координати на ателието за поправка на палатки под моста на Дървеница или пък случайно по точен адрес? Благодаря предварително:)

    ОтговорИзтриване
  19. Страхотна тема! Искам да попитам каква е разликата между 4688 и 4668 и кое е по-подходящо за платнище на "Nevada - 3 " Скъсана е около педя, в близост до колчето. Удачно ли е тези лепенки да се използват за постоянно а не за временно решение?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Анонимен,
      Още веднъж, моля, представяйте се когато пишете в коментари!

      Към настоящия момент от TESA не спят и имат нова още по-добра разработка, която е идеална за спасяване на всякакъв вид платнища на палатки > 56395!

      "tesa Extra Power® Extreme за външна употреба е прозрачна, платнена,
      усилена филмирана лента с много висока адхезивна сила за
      дълготрайни приложения на открито.
      ■ Изключително устойчива на климатичните уловия и водоустойчива,
      специално проектирана за външно приложение
      ■ 1 година UV-устойчива (UV обработен PE филм)
      ■ За ръчна изработка, ремонт, закрепване, свързване, укрепване,
      маркиране и много други дейности
      ■ Устойчива на температурни промени от -40 °C до +95 °C
      ■ Прозрачен
      ■ Може да се откъсне с ръце
      ■ Без разтворител"

      С тази лепенка скъсаното планище може да остане залепено за постоянно.

      Изтриване
  20. Здравей surfer :)
    Помня, че някъде в блога четох за препоръчан от теб препарат за импрегнация. Поразрових се, но за съжаление не успях да открия в коя тема беше. До колкото помня ставаше въпрос за немски препарат и имаше и снимки. Моля те, ако не те затруднява да дадеш повече инфо по въпроса. Палатката ми е поли-памучна.
    Поздрави
    Стефан

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Стефан,
      Благодаря за последователността към CAMPINGa :)

      Видях профила ти и Outwella в действие! Отлично! Допълнително ще ти изпратя съобщение за присъединяване като автор в блога.

      Относно импрегнацията, както писах преди, аз използвам спрей за текстилна нано импрегнация Holmenkol. Може да се прилага върху синтетика и памук. Купувал съм го от Германия.

      Holmenkol 22210 - TextileProof 250
      http://www.holmenkol.com/produkte/textile-protection/textileproof-250.html

      Изтриване
  21. Този метод за лепене на палатка може ли да се приложи и за тента.Незнам каква е материята.Тента която се разпъва и прибира и служи за навес на тераса.Има две много малки дупки които са направени от хвърлени фасове или от въгленчета от барбекю от горния етаж.Майстори ми казаха че мога само да подменя платът с нов обаче той струва 1200 лв, защото е доста голям.Благодаря ви предварително :) надявам се да ми помогнете

    ОтговорИзтриване
  22. Ремонт на палатки,фортселти на каравани и маркизи. http://marino.alle.bg/

    ОтговорИзтриване