КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

четвъртък, 3 февруари 2011 г.

Призив към европейските институции

Призив към европейските институции за натиск върху българските власти по въпросите за запазване съществуващите и развитието на нови урбанизирани къмпинги в България

Смятам, че е крайно наложително европейските правни институции и инстанции да упражнят натиск върху българските власти за запазване на останките от култивирани къмпинги. Не съм юрист, но съм сигурен, че има начини да бъдат възпрени плановете за застрояване на ивицата на къмпинг “Градина”, “Каваци”, Арапя”, бившия къмпинг “Корал” и други.

Очевидно трябва да се окаже съдействие на българското общество, което е неспособно да се справи с проблема. Ако Европа се разглежда, като съюз, то не може европейците да позволят България да не се развива по европейски. Къмпинг начинът на живот е основополагащ отдушник на цивилизованите общества и, ако европейските народи искат нашата страна да е адекватна при участието си в съюза, то те трябва да наложат и тази форма на социално съществуване у нас, след като ние сами не може да го запазим.

Освен това, трябва задължително да се потърси отговорност на замесените в унищожаването на къмпингите “Веселие”, “Нестинарка”, “Оазис”, “Европа”, “Слънчев бряг” и други, за да не се повтаря подобна вандалщина никога.

Необходим е и силен натиск върху българската законодателната система и местни власти, които спешно да приемат нормативна уредба за създаване и развитие на нови места за урбанизиран къмпинг.

Моля, който е запознат с европейските законови механизми за запазване на българските къмпинги и създаването на нови, да пише тук!

5 коментара:

  1. Това е официалната стратегия за развитие на туризма в България. На 130 страници не се споменава думата "къмпинг" http://www.tourism.government.bg/files/politics/file_235_bg.pdf

    В много европейски страни със закон са задължени общините да изграждат къмпинги.

    ОтговорИзтриване
  2. За съжаление Валери, това е неоспоримо. Смятам, че част от причината да се заглушава темата за къмпинга се корени именно там. Идеята, че туризъм в България ще се развива без къмпинг е официална и е плод на задълбочен политико-икономически интерес. Но този интерес е частен, а не обществен. Доколкото знам, демократичните страни развиват управлението си на основата на обществения интерес, но в България това не е така. Икономическите групи окупирали политиката фактически манипулират обществото в собствена полза. Начина на отстраняване на къмпинга като средство за култивирана почивака показва именно това. Лошото в цялата работа е, че българското общество, износено от икономическите и правни неуредици през последните дестилетия, е блокирало способността си да отстоява цивилизационните си права. Аз знам, че "смешните" страници на КЪМПИНГа се четат от правителствените хора, но се четат и от хора на постове в европейски институции, и се надявам един ден статуквото да се промени.

    ОтговорИзтриване
  3. Цитат:
    "Икономическите групи окупирали политиката фактически манипулират обществото в собствена полза."
    Съгласен съм. Това до голяма степен се улеснява и от некомпетентността на "компетентните" органи. За съжаление за много хора това което не познават то не съществува и по-лошо... няма смисъл да съществува. Закон се пише след предварително проучване и допитване до широк кръг хора в обществото. При нас това не е така. Сядат пет човека, от които двама с икономически и само икономически интерес и трима, които не виждат по далеч от собственото си битие и искат по-бързо да се приберат в къщи. Та тези пет правят законопроект!?!?! Стратегията, която Valeri е публикувал е писна по този начин.
    Колкото и да е жалко аз също виждам надежда единствено в евроинституциите.

    Поздрави
    Стефан Караянев

    ОтговорИзтриване
  4. Въпросът ми е - кой и как може да ни помогне? Поне да не се случи най-лошото - да не изчезнат последните култивирани български къмпинги!?

    Коя е европейската инстанция с която да се кореспондира по поставените къмпинг въпроси?

    ОтговорИзтриване
  5. 7 месеца по-късно няма отговори!

    Дори положението става по-зле.

    Хора събудете се, до година може да не остане нито един урбанизиран къмпинг по морето!

    ОтговорИзтриване