КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

неделя, 16 май 2010 г.

Къмпинг "Градина" без достъп до плаж

Най-големият морски къмпинг е отграден от плажа с бетонни колчета. Преди началото на сезона строителното министерство взе мерки да защити държавната плажна ивица от незаконното й ползване от къмпинг "Градина".

Къмпинг "Градина" чака първите каравани след 20 дни. Летовниците вече са предплатили таксите си, а още не е сигурно къде ще се разположат. Миналата седмица държавата е оградила морския плаж. Колчетата показват, че къмпингът навлиза в ивицата, където не могат да се слагат каравани.

„Ако на някой му бъде поискана такава такса, да знае, че това е абсолютно незаконно към днешна дата. Това е самоуправство върху чужд имот”, каза Милен Топалов, дирекция „Концесии” в МРРБ.

Такова трасиране е правено и минали години, но с дървени колчета. Знаци били изместени, унищожени и на практика не се знае до къде е границата на морския плаж. Според собствениците на къмпинга, няма основание за притеснения.

Какво да направим като к-г Градина е разположен в непосредствена близост до плажа?! Това не хотел, все пак ние отдаваме открито място под слънцето - земя, която има някакви граници, не е задължително те да бъдат фиксирани както например хотелска стая номер 1”, каза Евгения Банева, собственик на къмпинга.

За заклетите къмпингари годината започна с новината за рязък скок на цените. Таксата за сезон на първа линия стана 5000 лева. Въпреки опасните елтабла и мизерните бани.

Същите душове от 18 години, отбелязва Кирил Даскалов, къмпингар. Фирмата обяснява липсата на инвестиции с факта, че от 10 години не може да получи земята под къмпинга. За този сезон тя обещава 80 нови контакти за електричество.

„Това е най важното, от другите неща може и да не умреш, но тока си убива както и да го гледаме”, коментира Кирил Даскалов.

Ако никой не се яви на обявения търг, и този сезон самият плаж пред къмпинга ще остане без спасители. Евгения Банева намира, че 115 хиляди лева е непосилен наем за плажа.

„Дори приходите от „Градина” чисто като туристическа услуга са по-малко от концесията и практически ние трябва да работим на абсолютно на пълна загуба и то доста голяма, казва Банева.

В конфликта между държавата, собствениците и къмпингарите единственият пункт, по който не се спори е, че "Градина" е изключително място за почивка.


Константин Караджов
btv.bg/news


Доста се чудих дали да коментирам жалките факти за определения в репортажа като "Най-големият морски къмпинг" в страната. Едно е ясно, всички страни са криви. Ако до скоро къмпингуващите на първа лининя на Градина се бяха разпищолевили почти до прибоя, то сега това вече няма да е възможно. Добре е известно, че за да застанеш на "първа линия" в предходните сезони трябваше някой от предишните къмпингуващи да умре.. Явано от сегашното правителство недолюбват Банев и компания и за разлика от предишните години са му вдигнали мерника. Самият той в лицето на Хелио турс с нищоправене от 10 години насам е на път да изтърве баницата на Градина. Фактически в "корпорацията" на Банев пари влизат явно само от къмпингите Градина и Каваци и за да се "пълнят дупките" на другите му разходи инвестиции в къмпингите няма.. Едно не могат да прозреят къмпингуващите на Градина, че ако не се вдигнат с петиции и други действия до година две, къмпинг на това място няма да има. На държавните чиновници не им пука за къмпинг туризма.. Който иска да види какъв е планът да отиде в администрацията на Созопол и да разгледа.. Просто на мястото на къмпинга ще мине "крайбрежен булевард" от който "многолюдните летовници" ще наблюдават изгрева.. Дрън-дрън... Българите са болни от бедност и вършат само глупости..

Няма коментари:

Публикуване на коментар