КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

неделя, 30 август 2009 г.

Разпъване, укрепване и отводняване на палатка

Много хора се притесняват от процеса на разпъване на палатката и последващите възможни неприятности, които може да им се случат докато са на къмпинг. Някои страхове са излишни, но други са напълно оправдани. Както лично съм се убедил, “докато не го преживея не вярвам”. Въпреки това е добре да знаете някои от приложимите техники за разпъване, укрепване и отводняване на палатка, които, ако не ги прилагате по принцип, със сигурност ще ви помогнат в затруднени ситуации.

РАЗПЪВАНЕ НА ПАЛАТКА
Всяко разпъване е стандартно и същевременно уникално. Стандартността се определя от модела на палатката. А уникалността от вида на мястото за отсядане и климатичните условия.
Аз разделям видовете разпъване на морско-пясъчно, морско-тревно-земно, равнинно-тревно-земно и планинско-тревно-земно. Същевременно трябва да се добави вида на сезона - пролет, лято, есен или зима. Приемам, че е направен правилният избор на палатка за конкретните планирани условия и е настъпил моментът за монтаж на тентата някъде в България или из Европа. Преди да се разопакова конструкцията трябва да се изпълнят няколко важни действия..

1. Внимателно огледайте набелязаното място за разпъване и оценете добре възможностите за разполагане на палатката. В къмпинг, който не е с фиксирани парцели за отсядане спазвайте задължително дистанция от поне 2-4 метра от околните палатки или каравани, като винаги питайте собствениците им дали имат някакви претенции за намеренията ви да се разположите до тях.

ВНИМАНИЕ! Никога не опъвайте палатка и не разполагайте лагера си в дерета близо до коритото на реки и до стръмни свлачищни склонове. Не поставяйте палатката си на пътека или в непосредствена близост до пътя. Ако се разполагате на плаж, то предвидете достатъчно разстояние от прибоя така, че да не се окажете спейки завлечени навътре в морето..

2. Определете разположението на входовете на палатката и линията на преминаване на слънцето. Добре е ориентацията на палатката да е с вход от подветрената страна /с “гръб” към вятъра/ и спални разположени на север /за европейските географски ширини/. Мястото е желателно да е равно, а ако има наклон, то разположението на спалното трябва да е с тялото по дължина на склона и глава към върха. Последното го спазвайте, ако не искате сутрин да сте се натъркаляли в единия ъгъл на палатката, подпухнали от спането с краката нагоре..

3. Подгответе повърхността на земята за разпъване, като почистите пясъка или тревата от твърди треви, корени и камъни, ако има такива. Ще отбележа, че в никакъв случай не трябва да режете, кастрите и изскубвате или по друг начин унищожавате местната растителност!

4. Ако палатката ви няма в комплекта си специално подово платнище, ви препоръчвам да се оборудвате с такова, което да е с размер поне колкото са габаритите на спалното помещение. Това може да е най-обикновен полиетиленов найлон, брезент или дори винил от някоя стара билбордова реклама. Опънете платнището на земята и започнете сглобяването на тентата според схемата на вашия модел палатка. Подобна подложка много улеснява монтажа, а в последствие сгъването на конструкцията, т.к. изолира тревите, пясъка и други неприятни боклуци да полепнат по дъното на спалните.

Имайте предвид едно важно нещо – подложката на палатката никога не трябва да излиза в страни от габаритите на спалното, защото, ако то стърчи, при дъжд съществува риск водата да се стече между подложката и пода на спалното, а от там и да наводни палатката. Затова винаги подгъвайте подовото платнище поне 5 сантиметра навътре от габарита на спалното помещение.

5. Сега може да разгънете пакета на палатката, като внимавате къде слагате чантата с колчетата и въжетата, рейките и покривната тента. Ако духа вятър поставете детайлите така че да не бъдат отнесени, изгубени или повредени . Винаги препоръчвам монтажа да се прави от двама души, като единият задължително води, ако това е жена ви.. и тя е по-оправна, оставете я да действа.. , но принципно правенето на “къщата” е мъжка работа.. Както вече знаете, палатките са най-разнообразни, затова сега ще дам само някои крайни напътствия за сглобяването им.

6. Иглутата изграждайте винаги от вътре навън, т.е. разгъвате рейките, опъвате спалното и захлупвате с покрива, след което опъвате въжетата отвън. При хибридите купол-тунел – разгъвате рейките, опъвате покрива, паралелно вътре вдигате спалните и обтягате въжетата. При шатрите – първо сглобявате скелета с рейките, после покривате с покривното платнище, опъвате въжетата и вдигате спалните. Внимание – всички ципове при опъването трябва са затворени!

7. При сглобяването на рейките, независимо от материала – фибростъкло или алуминий, никога не пренапрягайте пръчките и плата на палатката. Всяко действие трябва да става без усилие и напрежение. Ако почувствате съпротивление при някоя сглобка или при опъването на плата спрете и огледайте внимателно конструкцията за възможни грешки, ако е необходимо демонтирайте и започнете отначало.

8. Забиването на колчетата трябва да върви паралелно със сглобяването на палатката, като първо се поставят колчетата/шишовете по габаритите за иглутата, а при останалите на външните разпъващи въжета, след това за игутата са колчетата за външните разпъващи въжета, а хибридите и шатрите се доопъват с габаритните колчета. Забиването, ако е в твърда почва, трябва да става внимателно с помощта на чук, за предпочитане дървен или гумен с цел да не се смачкат колчетата. Правилото е, да се спазва ъгъл от 45-60 градуса спрямо земята. При забиване в пясък шишовете могат да се заровят, като запомняте мястото или го маркирате, за да не загубите в последствие колчето. Лично аз съм намирал десетки шишове и колчета потънали в пясъците на Каваци, много от които от зората на къмпингарството 

9. При опъването на въжетата на палатката, ако няма специални инструкции в комплекта на тентата, следвайте правилото опъване по двойки в диагонал, без напрежение. При вятър първо опъвайте въжетата от наветрената страна /към вятъра!/. Има един съвременен принцип който не се спазва от повечето къмпингуващи, да следят прогнозата за времето, по-специално за вятъра редовно, за да са подготвени максимално добре. Поначало постоянното максималното опъване с всички въжета на палатката не е препоръчително, ако искате тентата да ви служи вярно повече от 2-3 сезона. Затова максималното опъване трябва да става при прогноза или в последния момент набързо, което не е добро решение. Някои може да си спомнят, когато в миналото се зададеше буря на Арапя, как целият нос се огласяше от почукването при дозабиване на колчетата за палатките в тази част на къмпинга. Тогава не липсваха куриозните случаи на изхвърлена от бурята палатка в морето.. За да не се случва това е следващата глава в тази статия.

УКРЕПВАНЕ НА ПАЛАТКА
1. Следете прогнозите за времето! Аз използвам чешкия ресурс WINDGURU.CZ и винаги е бил полезен.

2. При наближаване на буря или продължително лошо време трябва веднага да се направи проверка на колчетата, дозабиването им и опъването на всички предвидени въжета в комплекта на палатката. Някои практикуват укрепването на палатката да се осигури със забиването на самоделни колчета, които са значително по-дълги и по-дебели, направени от дърво или метални тръби/профили, в повечето случаи подръчни материали. Аз смятам, че този вариант е единствено подходящ при много продължително къмпингуване, когато земята/пясъкът имат тенденция да се разрохкват и оригиналните колчета да излизат под напора на вятъра. Имайте предвид, че при силен напор на вятъра, ако колчето не излезе само, може от опъна плата на палатката да се скъса. Това най-вече се случва при използването на самоделните колчета или връзването на въжетата за пълни с пясък туби от минерална вода.. Същото важи, когато въжетата са вързани за околни дървета или камъни. Затова по-добре използвайте само колчетата в комплекта на палатката.

3. Използвайте шишовете за фиксиране на габаритните позиции на палатката, а профилните колчета за опъващите въжета.

ОТВОДНЯВАНЕ НА ПАЛАТКА
1. Основното правило за доброто отводняване на палатката е правилния избор на мястото за разпъването и. Изграждайте лагера си винаги далече от коритата на реки и сухи дерета. Избягвайте близостта на стръмни склонове и свлачища. Търсете по-високите плата на околността, без това да застрашава палатката ви от силни ветрове и въздушни течения.

2. Ако сте опънали на пясък, затрупайте краищата на спалното с пясък и направете малки канавки под външния купол на палатката. Някои практикуват цялостно засипване на краищата на палатката с пясък, но това винаги унищожава импрегнацията в участъците където той е полепвал към плата.

3. Ако опъвате върху трева в защитена местност не се окопавайте, за да не бъдете глобени. В повечето европейски къмпинги с обособени парцели, не е разрешено самоокопаването с отводняващи канавки. Ако при силен дъжд все пак се налага отводняване със собствени канавки, веднага попитайте управата на къмпинга дали разрешават това! Докато правите канавката много внимавайте да не засегнете палатката и въжетата й с лопатата или инструмента с който се окопавате. Никога не затрупвайте полите на палатката с пръст и глина, защото така не само че унищожавате импрегнацията на плата й, но и при засъхването на земята може плата да се скъса. След събиране на лагера винаги изравнявайте канавките които сте направили.

След малко ще допълня материала..

7 коментара:

  1. Здравей :)
    Полезна информация поднесена с много приятно чувство за хумор. И това се отнася не само за тази статия, но и за доста други в блога. Все още не съм го изчел целия, но напредвам с изненадващи (дори и за мен) темпове :) Просто е интересно да четеш неща написани от човек, който наистина разбира от нещата, за които говори и има собствено мнение по важни въпроси... или поне важни за някои от нас :)
    Много ми се иска да продължим дискусията си тук и не само, защото ще ми бъде приятно да науча още много неща за къмпингуването във всичките му форми. Със съпругата ми и три годишният ми син разполагаме с базово оборудване, което смвтаме да подменим с по-сериозно за сезон 2011. С теб не се познаваме, но от прочетеното в блога вече знам, че ще те "употребя", като информационен източник :), ако разбира се нямаш нищо против.
    Избрах тази ти публикация, за да направя първия си коментар, защото още през 2009 си обещал, че ще допълниш материала "след малко", а аз не открих продължение :) Естествено проблемът може да е в мен и да не съм открил продължението. Пожелавам ти всичко добро и успех с този фантастичен блог.
    Поздрави
    Стефан

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Стефан,

    Благодаря за хубавите думи! :) Радвам се, че оценяваш положително приказките ми, защото не са много хората в България, които мислят по подобен начин. В статиите ми не мисля, че измислям топлата вода, защото тематиката съществува от преди Александър Македонски да щъкне по света.. Просто някои глобални фактори определено са разказали играта на българското общество и от там идват всички бедствия, в частност и за къмпинга - почивката на открито, което трябва да се коригира по някакъв начин. Аз се опитвам да го правя с писане.

    Действително ми се иска да допълня материала за отводняването на палатките, защото най-много поражения стават именно при дъжд. Българите много се страхуват да не се намокрят и затова къмпингите опустяват при влошаване на времето. Познавам германци и датчани, които са точно на обратното, когато вали стоят и не си тръгват, защото в това намират известно сближаване с природата и стихиите. Дори и сега, близо 10 години след една страшна буря над Каваци, жена ми още си спомня с умиление как сме били в палатката докато около нас всичко беше залято от вода и гръмотевици. Тогава на сутринта около 10-тина палатки бяха потънали по около метър във водата събрала се в старото устие на рекичката идваща от бунгалата на пионерския лагер над Смокиня - показателно как много хора не взимат насериозно проблема с водата. Аз имам доста истории за дъждове и палатки, така че темата ми е при сърце :)

    Сега искам да допълня за подложката под спалното. Ако използвате плътен полиетилен, подгънете го поне по 15-20 см навътре от габаритите на спалното, защото ако не го направите при дъжд повече от 1мм на час и вятър, почти задължително водата подлизва и се събира на локвичка между подложката и пода. Тази вода не се изпарява и остава там докато не сгънете палатката. При положение, че си тръгнете няколко дни по-късно и там има подлизнала вода с "радост" ще откриете, че дъното на спалното ви смърди като в клетката на слона.. горкият слон.. Ако все пак ви се случи, подобна разправия, вдигнете спалното и го изсушете на слънце или попийте с тоалетна хартия, а след това задължително го избършете с 1-2 мокри салфетки - за бебешко дупе с лайка вършат перфектно работа..
    До скоро!

    ОтговорИзтриване
  3. Един въпрос, който възникна през изминалото лято пред мен касаещ закрепването на палатката. Близо 30 дни ни служи за дом VANGO Beta350. Това което ме озадачи е,че палатката я закупих с нечетен брой основни колчета. Мисля, че са 5 при положение, че според мен трябваше тяхната бройка да се равнява на местата за закрепване на горния слой на палатката. Така разпределих компромисно наличните колчета, но в мен остана впечатлението, че все пак трябва да са поне 6 или 8. Тъй като на база прочетеното в блога считам, че си доста наясно с тази материя, бих помолил за отговор... Нужно ли е да дозакупя основни колчета или аз нещо бъркам при укреването на горния слой на палатката?

    ОтговорИзтриване
  4. Мисля, че не бъркаш в сметката за нужните ти колчета. И аз съм попадал, преди около 15-тина години, на палатка с подобен казус и заключението ми беше, че просто китайците понякога забравят да сложат пълния набор шишове или колчета в комплекта. Не звучи сериозно, но е напълно възможно..

    По принцип, ако не те притеснява допълнително тегло към палатката, купи един комплект колчета в повече - никога не са излишни. Аз, дори и при лек къмпинг, винаги нося едно допълнително пликче с шишове, което все още не ми се е налагало да използвам, но никога не е късно да се случи :)

    Хубави профилни колчета съм виждал в магазина на Фриц Бергер. В България не знам дали има подобни. Това което съм срещал са шишове, но те не винаги са подходяши, особено при рохкав терен..

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей,
    благодаря за добрата презентация. Обаче имам един въпрос, може би е малко тъп, но никога не съм опъвала палатка.. Какво се има предвид под пренапрягане на рейките? Купих си палатка Vango banshee 200 и в момента се опитвам да разбера как става разпъването. Като сглобя рейките не влизат директно в жлебовете, а трябва да се огънат, но аз не смея да ги огъвам прекалено. До колко мога да ги огъвам и как да разбера кога ги пренапрягам?

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей Анонимен,
    В твоя случай, желателно е да потренираш първо на сухо следвайки следните инструкции >

    "Tent Pitching Instructions
    Banshee 200 & 300

    Flysheet First Pitching
    1. Assemble poles and lay them on the ground parallel - 2 poles – 1 x long pole and 1 x shorter pole.
    2. Open flysheet on ground and position tent in desired direction. Make sure the doors are completely closed.
    3. Locate pole sleeves on flysheet and insert poles.
    4. On one side, locate the end of each pole into
    corresponding eyelets on pole anchor straps.
    5. On opposite side, push poles into an arch and locate pole ends into corresponding eyelets on pole anchor straps.
    6. Peg out elastic at both corners of one end of tent using pin pegs supplied.
    7. Pull flysheet from other end, away from end pegged points, until tent takes shape. Peg the opposite two elastics.
    8. Peg down remaining pole anchor straps and pegging points.
    9. Attach clips to poles.
    10. Peg out all guylines.


    Inner
    1. Open out inner and position doorway to correspond with the flysheet door(s).
    2. Starting from the rear corners of the tent,
    elasticated hooks on the groundsheet to corresponding rings on the flysheet anchor straps. Suspend the inner by attaching elastic loops of inner tent with clips on inside of
    flysheet.


    IF YOU HAVE ANY PROBLEMS PLEASE CONTACT YOUR LOCAL RETAILER or
    AMG Group Ltd., Kelburn Business Park, Port Glasgow, Scotland. PA14 6TD.
    UK Consumer Hotline: 0844 811 0535
    E-Mail: info@vango.co.uk
    Calls to our Customer Hotline cost 5p per minute.
    Calls from mobile phones, cable networks or public payphones will generally cost more."

    Последното направо ме закопа.. типично шотландска работа.

    ОтговорИзтриване
  7. Още за пренапрягане на рейките и колко може да се огъне една рейка преди да се счупи - скоро в отделна статия!

    ОтговорИзтриване