КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

четвъртък, 27 август 2009 г.

Някои смокинови моменти..

Темата за Смокиня и Каваците въобще, ми е много приятна и същевременно много болна..

Исторически погледнато мога да изпадна в положение на носталгия, но този път ще си спестя чувствата и ще се опитам да разгледам къмпинг съвремието. А то не е розово..

След като безметежните соц години се изпариха и настъпи "суровият капитализъм", нищо не подозиращите местни селяни решиха, че "това си е мое.." и сложиха край на къмпинг идилята в залива Каваци.

Към настоящия момент прилежащите земи след дюните са нацепени и притежавани от няколко собственици, които до един не влагат и стотинка в осъвременяване и облагородяване на останките от старите къмпинги "Каваци" и "Смокиня". Емблематичният къмпинг "Веселие" не го броим, защото не съществува.

Единственото запазено място е територията на къмпинг "Каваци", както вече писах, притежаван от "Хелио турс". "Каваци" е съхранен такъв какъвто беше по соц време. Всичко изглежда, като преди, включително рецепцията, ресторанта до плажа, дискотеката, мотела, алеите, къмпинг площите за палатки и каравани, сервизните помещения и бунгалата. През 2001-2002-ра "умните" реститути на земята южно от к-г "Каваците" нацепиха парцелите /пясъка!!!/ към "Смокиня" с няколко огради и по този вандалски начин обезобразиха естествения преход между двата къмпинга.

Фактически "Смокиня" беше завладяна от няколко "созополски" фамилии с чужбински връзки, които си поделиха жалките смокинови останки по "български". Сега в северната част властва "шефката" на измислената фирма "Форт Нокс" /!!??/, която си позволи да сравни дюните с плажа пред наследения и парцел. На нейната територия са две от добрите кръчми в къмпинга и малките соц бунгалца. "База Морген", както си е въобразил нейният наследник, малко по на юг, е ярък пример за българската "къмпинг порнография". Кретенът стоящ зад безумната идея, да събере дузина полуразпаднати стари каравани, да ги разхвърля под тополите в бившето корито на рекичката минаваща от там /което се наводнява при всеки малко по-силен дъжд!/ и да ги дава под наем, си мисли, че е постигнал върха в живота.. над него има още няколко селски идиота, които са се оградили и обявили за "къмпинг".. всичките те - без елементарни хигиенни условия..

Следват същинските останки с рецепцията на къмпинг "Смокиня". Сега са стопанисвани от безкрупулен тип, който за 10 години, през които се бие в гърдите, че управлява мястото, не е променил нищо.. До 2000 година, там всичко беше замряло и доста съхранено, но след това поради факта, че плажът на Каваците остана един от малкото запазени за безконтролно къмпингуване, всичко се разпадна.. тоалетните, душовете, бунгалата.. и то няма друго.. Не искам да му правя анализ и криминално разследване, но само с парите от наемите на ресторанта "при Поли" и "наркоманския магазин" зад него, гръцката дружинка можеше да превърне къмпинга си в рай..

Капакът на всичко са цените за къмпингуване.. уникално високи при липсата на нормални условия за живеене. Например на "Смокиня" цената на ден за палатка е 20 лева, а за каравана/кампер 25лв. + 0.6лв. курортна такса на човек + паркинг за колата. Най-смешна е цената на мизерните бунгала 2 легла-37лв, 3 легла-44лв, 4 легла-70лв /!?/ + паркинг за колата. И който не ги е виждал отвътре, ще му бъде много трудно да си представи за каква нищета става дума.. особено "тоалетната-баня"..

Прекрасният плаж, елементарно е даден за стопанисване на мутренски клон развиващ рекламна, охранителна и развлекателна дейност. На созоплочани явно не им пука, какво се случва на Каваците, защото по протежение на цялата ивица са наблъскани супер гадни бараки, чадъри и някакви подобия на плажни барове, които освен да отвращават състоятелния турист не произвеждат никакъв друг ефект..

Плажът и дюните са в трагично състояние, пълни с боклуци и екскременти /лайна за по-непридричивите../ и според мен това е сегашният символ на Каваците.. , а и на България. Сещате се за модернистичната инсталация на чешкия скулптор в Брюксел.. човекът още на времето е усетил за какво иде реч по българските земи..

За мен на Каваците в частност, кристализира същността на социално-икономическата криза в България.. Може да е пресилено, но когато се разгледа историята и последствията става ясно, що за сбъркан "модел" действа у нас. На Каваците ясно се вижда разделението на българите, които искат да живеят нормално според европейските принципи и стандарти, и другите булгаристанци, които не искат това да се случи, защото хаосът, мизерията и мърсотията е техният бит. За това, освен обикновените граждани на страната, са отговорни всички власт имащи, от първия до последния чиновник. На Каваците ясно се виждат схемите действащи в нещастната балканска държавичка - корупция до дупка, алчност, глупост, арогантна простотия и геноцид..

За последното много допринесе самата държавна администрация във всичките и измерения. Отговорни следва да се държат всички министри, зам министри, областни управители, кметове, заместниците им, заедно със съветниците и главните им архитекти.. Почти без изключение това важи за цяла България, но на Черноморието нещата са супер фрапиращи. Макар и с много недостатъци, собствениците на къмпингите "Каваци" и разпокъсания "Смокиня" са само върхът на айсберга смазващ туризма в България. По-страшни в случая са депутатите, които мотаха нарочно закона за Черноморието, всичките нива на изпълнителната власт и не на последно място правораздаването, което не само, че не правораздава, но и способства да се утвърждават нарушенията и очевидните безумия в България. Пример за това мое безсилно дърдорене е въздигнатият само за 2-3 месеца през зимата 2007/2008 бетонен мастодонт в най-южния край на плажа Каваци, върху част от територията на бившия къмпинг "Вселие". Публична тайна е как министърката на околната среда и водите, преди няколко години, е доведена на място и е подписала на крак, буквално !, решението да се извадят 1-2 декара от територията на защитената местност "нос Агалина" за да се направи проекта. Като "благодарност" тя е получила известния парцел и къща на нос "Колокита" северно от Каваци. В нейна помощ са действали тогавашната кметица на Созопол, младата главна архитектка, която също е уредена с къща до екс министърката и архитекта-лобист на бетонното безумие - шеф на архитектурния факултет на УАСГ, също отблагодарен с тлъста комисионна не за първи път.. За да се поприкрият историите е замесен и настоящият кмет на Созопол, тогава председател на общинския съвет в градчето, който вместо да пооправи нещата още повече ги влоши. С негова помощ и на новия "оправен" главен архитект, продължи урбанизирането с бетонни блокове на земеделските земи западно от панорамния път и презстрояването на созополските околности.

Та, така забърканата каша, всеки пожелал може да я види като отиде на място.. и, ако не от онези с чалгата, семките и мръсните боси крака в маркови джапанки ще разбере, че съм прав..

В края на краищата, Каваците бяха похарчени за 2-3 милиона, като обезлюден жилищен комплекс, а можеха да носят стотици милиони занапред, като къмпинг център..

3 коментара:

  1. Бивша фенка на "Каваците"-пропуснахте насипите върху скалите на северната страна,които при най-слабо вълнение замътват водата-там морето е почти мъртво!!!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Безкрайно вярно! Но от 2005-та аз се старая “да не поглеждам” на север.. Застроителният кошмар разиграващ се до Каваците, на полуостров Буджака, нос Колокита, Свети Стефан и околностите е убийствен за всеки трезво мислещ човек. Както е известно всичките безобразия са протежирани от най-високите длъжности в държавната администрация.. и затова е толкова зле.. аз знам и за планове да се направи дори кей за яхти точно до насипа.. , а някои “велики инвеститори” имат намерения даже за брегоукрепване в стил Китен-Урдовиза и Приморско..

    В следващите дни ще ви опиша последните си впечатления от Южното Черноморие, от където се върнах днес. До скоро!

    ОтговорИзтриване
  3. До преди няколко години ходехме семейно на КАВАЦИ.Бунгалата-стари и разнебитени,мизерия до дупка!Баните-бойлери-за когото остане вода,ако не-студена.Тоалетните са върха на гнусотата и мизерията!По брега-каравани,в морето плуват лайна...Съсипано е всичко,само пари се лапат и нищо не се прави нито за къмпинга,нито за природата,нито за летуващите!Ама това е България-след нас и потоп!

    ОтговорИзтриване