КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

вторник, 10 август 2010 г.

За и против Бунгалото

Много погрешно в България бунгалата масово се наричат къмпинг. Това не е вярно. Бунгалата по определение са паянтови постройки на едно ниво с прилежаща веранда. В някои случаи бунгалата са преместваеми съоръжения с временно предназначение използвани за жилищни или работни нужди. Понятието “бунгало” идва от Индия където по подобен начин са наричали къщите в “Бенгалски” стил, представляващи лека еднообемна конструкция с голяма веранда отпред.

Приложението на бунгалата в къмпингите е традиционно, но и ограничено. Според плановете и разрешителните в къмпинга може да се разполагат бунгала до определен процент от територията му. Останалата част задължително трябва да има плац за палатки и паркоместа за каравани и мотокаравани. Кретенията в българската къмпинг действителност стига до крайности - масово постприватизатори и реститути на бивши ведомствени почивни бази, състоящи се от селища с бугала или малки типови вили, се обявяват за къмпинг. И простолюдието им вярва, че това е къмпинг. По-интересното е, че на българите това им харесва.. Смятам обаче, че тази аномалия трябва да се оправи. Време е да се въведе контрол и стандартизация на местата които имат претенции, че са къмпинг, а местата само с бунгала да бъдат определяни като вилни селища.

Нямам нищо против бунгалата. Дори и аз съм прекарвал известна част от почивката си на бунгало. Но в България има основни несъответствия в нормалната представа за бунгалата, тяхното обзавеждане и къмпинга. По принцип традиционните къмпинг бунгала са малки постройки с едно единствено помещение. В много случаи те нямат собствена тоалетна и баня, за това се използват общите санитарни помещения на къмпинга. Предназначени са за настаняване на къмпингуващи без лични палатки или при лошо време. Естествено има и бунгала с всички екстри, но като цяло те не са преобладаващите места за отсядане в даден къмпинг. През последните години масово в европейските къмпинги се разпространяват инсталациите на така наречените “мобилни къщи” – компактни модулни преместваеми бунгала с модерен дизайн и обзавеждане. Аз много харесвам този нов стил бунгало, но той липсва в България.

Принципното положение на съществуващите български бунгала е трагично. Дори и нови или прясно ремонтирани, те са съвкупност от бездарност и селски манталитет без капка естетичност. За архитектура и дума не може да става. Не ми се иска да правя цялостен анализ на мизерията наследена и експлоатирана от собствениците на бунгала в България, но не мога да не спомена безфкусното евтино или старо обзавеждане, жалкия вид на сервизните помещения и липсата на всякаква съвременна технология в електрозахранването/осветлението, водоснабяването и канализацията. За околната среда и външния вид на постройките да не говорим. Странното е, че дори не се забелязва и опит да се копират действащи из Европа проекти за бунгала..

При толкова огромни инвестиции в хотелски комплекси и сгради, къде ли не из България през последните 10 години, просто е невероятно как никой досега не направи поне един нов къмпинг с нови бунгала и съвременни къмпинг съоръжения…

Невероятно, но е факт… в България къмпингът изчезва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар