КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

вторник, 20 юли 2010 г.

На къмпинг с бебе

Веднага искам да ви кажа, че да отидете на къмпинг с новороденото си бебе е напълно възможно. Само трябва да го искате. С жена ми бяхме на къмпинг с дву месечното бебе без никакви притеснения. Детето се чувстваше определено по-добре от времето прекарано в градската стая. Спеше отлично, въобще не ревеше и всички бяха щастливи :) След половин месец на плажа гарантирано носът му не се запушваше, дишаше отлично, дори хвана тен, независимо от мазането със слъцезащитен крем и постоянната сянка над него.

Въобще да сте на къмпинг с новородено е истинско прераждане за цялото семейство!

Пиша тези редове, защото виждам, че хората имат огромни скрупули по отношение на живота на открито, по-специално на къмпинг. Да, има и други семейства, които споделят моите възгледи и ходят на къмпинг с бебета и невръстни деца, но са твърде малко.

Младите майки имат най-големи страхове. Искам да ги успокоя, че прекарването на десетина дни в палатка с новороденото или малко по-голямо дете само ще им помогне. Не само за здравето на децата, но и за цялостното психическо състояние на семейството. Мъжът разбира се също трябва да го иска и трябва да помага много на жената. Малко е странно, но се появява някакво "първобитно" чувство в семейството. Гледката на кърмещата майка в палатката :) доста наподобява сцена от каменната ера.. a мъжът заприличва на примат обгрижващ женската :)))

За да тръгнете на къмпинг с бебе е необходимо да сте екипирани максимално добре, мога да кажа и перфектно, но с бебето на ръце надали ще ви е до всички подробности. Препоръчвам ви да не ходите на нелегален къмпинг, най-малкото, защото няма да имате достъп до гарантирана топла вода и подслон в случай на буря. Смятам да напиша втора част по темата където с жена ми, да ви споделим какво да носите със себе си за да прекарате добре с бебето.

До скоро!

"Незаконния къмпинг процъфтява в залива Вромос"

И настоящата препечатка е апокалиптична. Помните ли миналата година за "откритията" на нерегламентирано къмпингуване до "Перла" - Приморско, случаят е същия.. хората искат да ходят на къмпинг, но нормални къмпинги в Българяи няма. Затова "заобикалят" закона и лагеруват нелегално. В общи линии всички се правят на ударени, след като проблемът е ясен, българите просто не искат да живеят и развиват според правилата и законите, т.е. винаги ще търсят как да прескачат оградата..

Незаконен къмпинг се разраства в залива Вромос 20.07.2010

Заливът Вромос се очерта като предпочитано място за незаконно къмпингуване. Това съобщи Дияна Колчева, която е председател на съвета по туризъм „Черноморец”. При обиколка миналата седмица е било установено, че има голям брой каравани, разположени в района.
Проблем с незаконните къмпинги е това, че хората оставят голямо количество боклуци, а след това ангажимент към почистването имат община Созопол и кметство Черноморец.
По думите на Колчева тук роля има Областна управа, която трябва да наложи контрол на този процес и да се делегират дейности на определени държавни институции, които да контролират възникването на такива нелегални биваци.
Четири са действащите законни къмпинги на юг от Бургас в момента. „Необходимо е да работим малко повече в посока да привличаме чужди къмпингуващи туристи, защото това е една част от продукта, която има своите потребители”, посочи Колчева. Тя обясни още, че през последните две години се наблюдава тенденция към подобряване на материалната база в къмпингите.
„Все още има какво да се желае, но услугата все повече придобива онези рамки, които търсят туристите. В крайна сметка тези туристи, които ползват услугата къмпингуване, искат да се докоснат до природата и да бъдат по-близо до нея, да усещат всеки ден с цялото си същество уханието на морето, на пясъка и всичко онова, което предлага къмпингът. Така че не можем да говорим за лукс, който предлагат петзвездните комплекси, всичко онова, което предлагат къмпингите, задоволява хората, които ползват тази услуга”, каза Дияна Колчева.
Що се отнася до цените, те не се различават драстично от цените в семейните хотели и пансионатите например, което се дължи на факта, че тази услуга е различна от стандартните, които се предлагат на пазара, каза още Колчева.
Лошата инфраструктура е основният проблем, с който се сблъскват стопаните на къмпингите по морето.
„Инфраструктурата от гледна точка на канализации, на пречиствателни станции и отвеждането на мръсните води, това е проблем за цялото Черноморие, тъй като знаете, че плажовете са изключително държавна собственост, а държавата не се грижи. Концесионните такси за плажовете са много високи и не всички собственици могат да си подадат документи за концесия и така една голяма част от плажовете до къмпингите не се стопанисват и не се охраняват”, обясни Дияна Колчева.

Автор: Фактор

Незаконния къмпинг процъфтява в залива Вромос
"Заливът Вромос се очерта като предпочитано място за незаконно къмпингуване. Това каза Дияна Колчева, която е председател на съвета по туризъм „Черноморец”. При обиколка миналата седмица е било установено, че има голям брой каравани, разположени в района.

Проблем с незаконните къмпинги е това, че хората оставят голямо количество боклуци, а след това ангажимент към почистването имат община Созопол и кметство Черноморец.

По думите на Колчева тук роля има Областна управа, която трябва да наложи контрол на този процес и да се делегират дейности на определени държавни институции, които да контролират възникването на такива незаконни къмпинги.

Лошата инфраструктура е основният проблем, с който се сблъскват стопаните на къмпинги по Черноморието, посочи Колчева. „Инфраструктурата от гледна точка на канализации, на пречиствателни станции и отвеждането на мръсните води, това е проблем за цялото Черноморие, тъй като знаете, че плажовете са изключително държавна собственост, а държавата не се грижи.

Концесионните такси за плажовете са много високи и не всички собственици могат да си подадат документи за концесия и така една голяма част от плажовете до къмпингите не се стопанисват и не се охраняват”, обясни още Дияна Колчева.

19.07.2010 14:49
радио Фокус"

понеделник, 19 юли 2010 г.

"Фекалии и разруха в къмпинг „Ахелой”

Смятатате ли, че на някой от държавната администрация му пука... Аз ще ви кажа, че съм минавал със сърфа точно над лайната в морето до Ахелой още в средата на 80-те и положението беше същото. Тогава освен, че морето миришеше, но и целият северен поморийски залив беше оцветен в червено от развилия се в отпадните води планктон. За мен положението с къмпинг Ахелой е срамно, мястото е единственото на което може легално да се опъне палатка между Бургас и нос Емине. Освен разрухата в самия къмпинг морето ще изяде и малкото останала територия от него. Това е ПОЗОР!!!

"Управата на къмпинг „Ахелой” и рибарите, които държат своите лодки там поканиха на среща Иван Алексиев, заместник-председател на Комисията по околна среда и води в Народното събрание, за да го запознаят със своите най-сериозни проблеми в момента.

Те са силно притеснени, че отходната тръба на пречиствателната станция „Слънчев бряг-Ахелой-Радва” излиза много близо до акваторията на къмпинга и в момента водата там е много мръсна. Друг проблем е активното свлачище пред самия къмпинг.

След брегоукрепването през 2002 година, мястото е поддало и три от буните вече са унищожени. Управата на къмпинга твърди, че това е опасно за плажуващите, а през зимния сезон положението ще стане още по-тежко. Рибарите нямат място и за лодкостоянка.

Иван Алексиев обяви, че съществува проект за разширение на пречиствателната станция, в който е планирано заустване на тръбата много по-далеч от брега и увери, че по този начин проблемът с бруталното замърсяване ще бъде решен напълно.

До дни ще бъде изпратено писмо до Междуведомствената комисия с искане за средства за възстановяване на буните и първоначално укрепване на свлачището, а по-нататъшна цел е цялостно брегоукрепване за Ахелой, обеща заместник-областният управител Златко Димитров.

dariknews.bg
19 юли 2010 13:53 / обновена в 14:04 | Веселин Максимов"